top of page

מיומנות ההקשבה כתנאי להצלחה

אנשים רבים מתייחסים להקשבה כמצב בו נאמרים לנו דברים, אנו שומעים אותם, לעיתים מגיבים ולעיתים מתעלמים .מטרת המאמר הינה להציג את דרך ההקשבה הרצויה תוך בחינת היתרונות שבכך.

האם אנחנו באמת מקשיבים?

כשמישהו מקשיב לכם בשעה שאתם מדברים, זו חוויה מהממת - בחלקה, מפני שהיא כל כך נדירה. כשאדם שאתם סומכים עליו נמצא כל כולו אתכם, מטה לכם אוזן, מתעניין בכל מילה שלכם, משתוקק להביע אמפתיה, אתם חשים שמכירים אתכם ומבינים אתכם. חישבו לעצמכם: מי הם החברים הכי טובים שלנו ? נכון, הם אותם אנשים שבאמת יודעים להקשיב לנו.

להקשיב הוא כשרון שכול אחד ניחן בו במידת מה, וכמו כל כשרון ניתן לפתח אותו ולהפוך אותו לכלי מדהים, שבעזרתו אנשים ירצו להיות אתנו יותר, ירצו להקשיב לנו יותר. כן, להקשיב, מכיוון שכאשר אתה מקשיב, אתה גורם לצד השני לרצות גם להקשיב (חוק המשיכה).

בכישרון הזה ניתן להשתמש ממש כמו ספורטאי מחונן, או מוסיקאי מוכשר, בעת הופעה. בדיוק כמו שהספורטאי, או המוסיקאי, בוחרים להתאמן ולשפר את המיומנות שלהם, כך אתם יכולים לבחור לשפר את מיומנות ההקשבה ובכך להרוויח את כל אותם הדברים הנובעים מיכולת זו – הצלחה, אהדה, בניית תדמית של אדם שיכולים לסמוך עליו, שרוצים לשתף אותו בדברים הפרטיים, העסקיים וכו'.כדי ללמודן איך לפתח זאת, יש להבין את הדרך שבה אנשים "מקשיבים" בדרך כלל ואת הצורך בהקשבה אמיתית.

בדרך כלל רוב האנשים לא מקשיבים ברמה עמוקה במיוחד. העיסוקים היומיומיים שלהם אינם דורשים יותר מרמת הקשבה מזערית, בדיוק כפי שרובנו לעולם לא מגיעים לכושר גופני גבוה יותר מהממוצע. אנחנו לא זקוקים לשרירים מפני שאנחנו לא ספורטאים ברמה עולמית. (אז זו הסיבה לא לעשות יותר מהלא כלום?) ולכן אנו מקשיבים בעיקר למילים, אנו מתמקדים בעיקר במה שאמרת ואיך שאמרת. חשבו על כל הוויכוחים שבהם הייתם מעורבים ושבהם המאבק העיקרי היה בדיוק סביב המילים שנאמרו: " זה לא מה שאמרת..." זה מה שהתכוונתי..." אנחנו נסחפים ברגשות שלנו, אנחנו לוקחים את הדברים יותר אישית, אנחנו לוקחים את הדברים ברמה השטחית אבל בה בעת אנחנו שופטים את מה ששמענו.

הדברים נשמעים לכם מוכרים, המשמעות היא שלעיתים קרובות מדי, דווקא כשאנחנו באמת רוצים שרק יקשיבו לנו, אנחנו באמת רוצים לפתור את הבעיה שלנו ולדאוג לרגשות שלנו ופה "בורחת" לנו ההקשבה האמתית.

זה טבעי שאנו מתחברים לפן הרגשי שלנו, אך באמת אנו צריכים להיות ממוקדים בזמן ובמטרה באותו הרגע שבו אנו נמצאים.

אנחנו צריכים להבין שלכול אינטראקציה בין אנשים יש מטרה ואנחנו צריכים לדעת מה היא המטרה, כך נוכל באמת להקשיב. הקשבה אמיתית אינה שמיעה פסיבית. בהקשבה יש פעולה!

מספר חוקים ליצירת הקשבה פעילה:

  • הבן מה המטרה האמיתית של השיחה.

  • בכול פעם שאתה רוצה להגיב, ספור בלב עד 10 לפני שאתה מגיב (הזמן הזה ייתן למילים לעבור את המסננת במוח ולהגיע לחלק שמתייחס למטרה האמתית שלשמה אתה מקשיב).

  • תוך כדי הקשבה הנהן בראש בנקודות בהן אתה מבין את הדברים שנאמרו לך : חבר- " כל בוקר כאשר אני פוגש את יוסי הוא עושה לי פרצוף חמוץ. " אתה - מהנהן בצורת "כן". חבר - "ואני לא מבין מה הוא רוצה ממני?".

  • לפני שאתה עונה, חזור בקצרה על החלק העיקרי בדבריו של אותו אדם שהקשבת לו - מראה לו שאתה מתייחס לדברים ספציפיים בשיחה שלו, עוזר לך להטמיע את דבריו – "אמרת שיוסי עושה לך פרצוף חמוץ ואתה לא מבין למה ... אני חושב שכדאי לך לתפוס אותו איזה יום ולשאול אותו אם הוא אכן ממרגיש כך, אולי יתברר לך שהוא בכלל חושב על משהו אחר" .

לסיכום:

הקשבה איינה עוד פעולה של רק שמיעה, היא מיומנות שלמה שאם תדע להשתמש בה נכון, תתחיל לגעת בנקודות חשובות אצל אנשים שמתקשרים אתך. תוכל למכור יותר,תוכל להיות חבר טוב יותר ותוכל להיות בן זוג אמיתי יותר.

תתחילו להקשיב!

רז קריפס

שובר שיאים לעסקים

054-2883869

razk3333@gmail.com

פוסטים נבחרים
פוסטים אחרונים
ארכיון
חיפוש לפי מילות מפתח
bottom of page